Nuopparin remontti valmis

29.05.2024

Tammikuussa aloitettu nupparin eteis- ja wc-tilojen remontti on saatu kutakuinkin valmiiksi. Kokonaisuus valmistui huhtikuun lopussa. Pieniä viilauksia on vielä tehty ja varmasti tehdään jatkossakin, mutta tilat itsessään kukoistavat jo komeudellaan.


Alunperin remontti oli tarkoitus toteuttaa hieman kevyemmin, mutta purkutöiden edetessä huomattiin, että myös laajempia rakenteellisia muutoksia tarvitaan, jotta nykypäivän kriteerit täyttyvät. Kuten aiemmassa uutisessa kirjoitimme, niin muun muassa päivä paistoi nurkista rakenteiden sisään. Päärakennus on hirsirakenteinen, mutta eteistilat on lautarakenteiset ja höyrynsulkua ei ollut toteutettu laisinkaan, joten päätimme suorittaa purkamisen rungolle saakka. Näin pääsimme lisäämään seiniin samalla 50mm lisäeristettä ja höyrynsulun, 

Pintojen, kalusteiden, listoituksen, ym näkyvän osalta halusimme tavallisen sijasta toteuttaa hieman komiampaa versiota.

Remontin yhteydessä saatiin uutena toteutettua paljon kysytty esteetön wc/lastenhoitotila. Nyt myös rullatuolilla on mahdollista käydä wc:ssä ja tilaa voi käyttä lastenhoitotilana, hoitopöytineen, joka on aiemmin talosta puuttunut.

Näin pala taloa pääsi uuteen loistoonsa ja siirrytään tuumailemaan seuraavia remontteja.


Remontti toteutettiin sähkömiestä lukuunottamatta kokonaan kylän omalla porukalla kökkätyönä. Hommia painettiin 17. tammikuuta alkaen parina iltana viikolla ja lauantai aamuisin. Kökkäväkenä oli naisia ja miehiä kylältä yhteensä reilu 20 henkeä. Pidempiä päiviä tehtäessä myös ruoka oli tarjolla. Mahtava huomata, että tähänkin kökkään väkeä löytyi reilusti ja hommat saatiin painettua läpi hymy huulilla. Sähkötyöt toteutti KORA sähkö oy.


Remonttiin haettiin viime syksynä rahoitusta Kotiseutuliitolta. Koimme, että remontti on välttämätöntä jo aloittaa vaikka rahoitusta ei saataisi ja näin ollen haimme ennakkopäätöksen Kotiseutuliitolta, että saisimme aloittaa työt jo ennen rahoituspäätöstä. Luvan saimme ja hommat tosiaan alkoi tammikuun alkupuolella. Kotiseutuliiton tukipäätökset tulevat vasta maaliskuulla ja tällöin myös alkaa kovin vuokrasesonki. Kuten monesta muustakin rahasta niin myös näistä tukirahoista on hallitus napsaissut säästösyistä aimo annoksen pois ja lopulta jäimme ilman rahoitusta. 

Esimerkiksi viime vuonna heillä oli vielä lähes 2 miljoonaa euroa jaettavana, mutta tänä vuonna jaettava summa oli pudonnut 485 000 euroon. Samaa aikaan myös hakemusten määrä oli noussut uusiin ennätyksiin ja hakemuksia oli tullut 8,5 miljoonalla eurolla. Ei siis ihme ettei jaettavasta potista ihan jokaiselle hakijalle riittänyt. Toivotaan, että talous paranee ja myös nämäkin tukisummat nousevat taas jatkossa. Näitä hienoja perinteikkäitä seurantaloja on suomessa valtava määrä ja vapaaehtoistyöllä ylläpidettynä ne myös tarvitsevat ulkopuolista rahoitusta pysyäkseen kunnossa. Ovathan nämä tärkeä osa suomalaista rakennusperintöä.

Remontti toteuttiin kokonaisuudessaan talon kassaan kertyneillä varoilla. Myös lainaa jouduttiin lisäksi hieman ottamaan, mutta jaloillamme ollaan tukevasti ja talo on taas huomattavasti houkuttelevampi kohde pitää häitä, syntymäpäiviä ja muita juhlia. Unohtamatta teatteri Ilopiston näytelmäharjoituksia  ja esityksiä, nuorten kerhoja, yhdistysten kokouksia jne.


Nuorisoseuran johtokunta haluaakin esittää mitä suurimmat kiitokset kaikille remontin toteuttamiseen osallistuneille.


Hyvää kesää!